Adopteer een Monument
1940-1945

Amsterdam telt een kleine 120 monumenten en plaquettes die herinneren aan de donkere dagen uit de periode 1940-1945. Al deze objecten vertellen een bewogen geschiedenis. Geen vrolijke geschiedenis: het gaat over oorlog, afnemen van je vrijheid, concentratiekampen, volkerenmoord, en honger. Het gebeurde gewoon, in Europa, Azië, Nederland en ook in Amsterdam.

Mensen werden vervolgd om hun geloof en er werd gediscrimineerd. Duizenden Amsterdammers kwamen om het leven als soldaat, verzetsstrijder, door ziekte en honger en vanwege hun geloof. 'Dat nooit meer' werd er geroepen na de Bevrijding op 5 mei 1945.

En zie, overal in de wereld worden ook nu nog oorlogen gevoerd, worden mensen vervolgd als gevolg van hun geloof, heerst er honger en wordt vrijheid afgenomen.

Monumenten

De monumenten helpen ons om steeds weer stil te staan op 4 mei: de dag dat we de doden uit deze oorlog herdenken. We worden weer even herinnerd aan die zwarte dagen. Het begrip 'Vrijheid' moet je al op jonge leeftijd leren kennen. Daarom bestaan al die monumenten.

Amsterdam telt een kleine 120 monumenten en plaquettes. 120 plekken om bij stil te staan. Scholen adopteren zo’n monument en besteden in de les aandacht aan het waarom. In die les leer je wat onvrijheid en vervolging betekenen. En hopelijk onthoud je dat je leven lang.

Rekensom
Even een rekensom:
+   Amsterdam telt ongeveer 270 scholen voor het Basis-
     en Voortgezet Onderwijs;
+   Amsterdam telt 120 monumenten;
+   50 monumenten worden door evenveel scholen geadopteerd;
+   Amsterdam telt dus 220 scholen die niet adopteren;
+  70 monumenten zijn dus niet geadopteerd door een school;
     dat willen wij toch zeker niet als Amsterdammers?
Dringend beroep op onderwijsinstellingen

We doen een dringend beroep op de onderwijsinstellingen om over te gaan tot adoptie. Het kost u niets en het levert alleen maar op. Wij willen u graag uitgebreid informeren over de mogelijkheden. Op deze website vindt u per stadsdeel de foto’s van de monumenten met het bijbehorende verkorte verhaal.

Interesse

Heeft u interesse? Neem dan contact op met 020 - 528 71 29 of verstuur een email naar secretariaat@amsterdams4en5meicomite.com.

Amsterdams 4 en 5 mei comité · laurierstraat 107 · 1016 PL · Amsterdam
tel: 020 - 528 71 29 · fax: 020 - 528 76 81